Nazi propaganda (free download)

Jeg har gennem årene skrevet en del om den nazistiske filmpropaganda. Målgruppen har været forskellig. Nogen har været til grundskolen og gymnasiet, nogen til det mere voksne publikum.

Denne bog er mit speciale fra Film- og medievidenskab på Københavns universitet. Den er derfor nok mest egnet for universitetsstuderende eller folk der bare ikke kan få nok af lange fodnoter og analyser.

Historisk baggrund: Antisemitisme og propaganda

Bogen rummer både en historisk baggrund antisemitismen i Tyskland. Der også en grundig beskrivelse af den nazistiske propaganda generelt og mere fokuseret på filmpropagandaen, filmpolitikken og propagandaministeriets rolle.

Der er en redegørelse for Hitlers og Goebbels meget forskellige syn på hvordan man skulle bruge film som et propagandamedie og hvordan nazisterne før disse havde lavet film der skulle forberede befolkningen på den såkaldte T4-aktion, hvor mange tusinde handicappede og alkoholiske tyskere blev dræbt med gas.

Analyse af verdens mest ondskabsfulde film

Den største del af bogen er en meget (sikkert også for meget) grundig analyse af de mest berygtede antisemitiske film: Spillefilmen Jud Süss og pseudodokumentaren Der ewige Jude, begge fra 1940.

Analyserne rummer besrivelser af filmenes historiske kontekst, tilblivelsesprocessen, en historis og semiotisk analyse samt analyse af hvordan filmene angiveligt virkede i deres samtid.

Dokumentarfilmen der er baseret på bogen

Se evt. også min og Siri Aronsens dokumentarfilm “Jøden & Arien i den nazistiske filmpropaganda”. Den kan ses hos filminstituttet her.

Comments are closed.